To kor, der gør en forskel
SyngDanmarkbred.jpg

To kor, der gør en forskel

Havde det ikke været for Haderslev Domkirke, var der næppe blevet etableret et Sangakademi i Haderslev, for netop kormiljøet i domkirken, var den væsentligste årsag til, at Den Jyske Sangskole i Herning pegede på Haderslev, da der i 2012 skulle oprettes ni lokale sangkraftcentre over det meste af landet.

Haderslev havde, hvad der skulle til: Et dygtigt og velfungerende pigekor, et dygtigt og velfungerende drengekor, og vigtigst af alt en stærk organisation omkring korene med korskole, forældreopbakning og kvalificeret ledelse såvel administrativt som musikalsk. Et sådant miljø var, hvad Den Jyske Sangskole gik efter.
Haderslev Drengekor og Haderslev Domkirkes Pigekor udgør i dag det musikalske fundament for Haderslev Sangakademi. Korene er sangakademiets elitekor.

Æren for domkirkens velfungerende kormiljø kan i høj grad tilskrives tidligere domorganist Svend Prip. Det var ham, der i 1971 oprettede et kammerkor, Vor Frue Cantori, ved domkirken, og førte det til det høje niveau, det har i dag. Svend Prip ledede Domkoret, og han tog initiativ til oprettelsen af et ungdomskor ved domkirken.

Med ansættelsen af organist Henrik Skærbæk Jespersen i 2008 så Haderslev Drengekor dagens lys. Et kor, der på forbløffende kort tid, har opnået et bemærkelsesværdigt højt niveau.

I 2011 blev Thomas Berg-Juul ansat som organist ved domkirken, og fik ansvaret for Domkirkens Ungdomskor. Ungdomskoret tog i 2012 navneforandring til Haderslev Domkirkes Pigekor. Koret hører til blandt de bedste pigekor herhjemme.

Det er intet under, at læserne af JyskeVestkysten i 2010 kårede korene i domkirken til "Årets Succes".

Et godt og komplet kormiljø kræver imidlertid mere end gode kor. Fødekæden skal være intakt og undervisningen kompetent og intensiv. Kun derigennem kan korene opnå det højeste musikalske niveau. Til såvel drenge- som pigekoret er der tilknyttet korskole, hvor børn fra 3. klasse kan prøve kræfter med korsang, og hvor de lærer at synge, og ikke mindst lærer at synge sammen.
Der er optagelsesprøve til såvel korskolerne som til drenge- og pigekoret.