Nyheder
standard banner.jpg

Haderslev Sangakademi får ny administrativ leder

Efter knap 9 år på posten først som bestyrelsesformand og siden 2014 som leder af Haderslev Sangakademi overlader Edna Rasmussen nu stafetten til musikeren Thomas Berg-Juul.

Den 44-årige organist, kordirigent og underviser har et godt kendskab til institutionen i sin egenskab af dirigent for Haderslev Domkirkes Pigekor - og har været med på sidelinjen helt siden oprettelsen af Haderslev Sangakademi i 2012.

Haderslev Sangakademi er et af tolv såkaldte Sangkraftcentre i Danmark. Centrenes formål er dobbelt: At understøtte korsang for børn og unge på eliteniveau, hvilket i Haderslev sker gennem støtte og opbakning til Haderslev Domkirkes Pigekor og Haderslev Drengekor – og at katalysere sang i bredden, særligt for børn og unge.

Thomas Berg-Juul fortæller:

”Sangakademiet har løftet mange opgaver under mine to forgængere, Henrik Rønnow og Edna Rasmussen. Efteruddannelsestilbud til grundskolemusiklærere i både Haderslev og Aabenraa kommuner og sangevents for børn og unge for at nævne et par. Dertil kommer, at Sangakademiet har spillet en vigtig rolle i udviklingen af Talentklasserne, så de ikke blot er for atleter, men nu også sangere og musikere.”

Også Sangakademiets nuværende bestyrelsesformand, Allan Ørslev, ser tilbage på tiden med Edna Rasmussen ved roret som meget udviklende: ”Edna Rasmussen har med sin lange erfaring indenfor ledelse og organisation og med hendes store passion for sang og korsang helt klart medvirket til, at man på national plan bemærker, at Haderslev Kommune huser et sangakademi, og ambitionsniveauet for korsang er højt i Haderslev Kommune. Derudover har Haderslev Sangakademi under Edna Rasmussens ledelse også bidraget væsentligt til fortsat udvikling af elitekornene omkring Domkirken”, udtaler Allan Ørslev

Når Thomas Berg-Juul ser frem ad, er der særligt én ting, han ønsker sig: At Haderslev Sangakademi bliver mere bredt kendt i lokalområdet.

”Haderslev Sangakademi afvikler hvert år adskillige sangprojekter og desuden projekter, som har et efteruddannelsesperspektiv. Det er ikke nødvendigvis flere sangprojekter som først vil blive bragt i spil.

Derimod er det Haderslev Sangakademis og min ambition fremadrettet at øge sin faciliterende rolle omkring de aktiviteter, som allerede finder sted i det lokale sang- og korliv i Haderslev Kommune,” udtaler Thomas Berg-Juul. ”Vi vil gerne understøtte og bidrage til at flest muligt får glæde og gavn af de faglige kompetencer der allerede er tilstede i og omkring Haderslev Sangakademi,” slutter han.

Thomas Berg-Juul er ansat som organist og korleder ved Haderslev Domkirke, og desuden som underviser i korledelse ved Løgumkloster Kirkemusikskole. Dermed har han mange jern i ilden, men det ser Allan Ørslev kun som en fordel: ”Med Thomas Berg-Juul ved roret er jeg overbevist om at Haderslev Sangakademi har fået en leder der med både ildhu og omhu vil sikre at Haderslev

Sangakademi også fremadrettet kommer til at stå som en markant aktør indenfor sang og korliv i Haderslev Kommune. Thomas er ambitiøs, ikke mindst på vegne af sang- og korlivet, men Thomas er samtidig også meget bevidst om, at det brede samarbejde omkring sang og korarbejde er en forudsætning for også at have eliteniveauet” siger Allan Ørslev.

Thomas Berg-Juul overtager formelt rollen som administrativ leder 1. marts 2021.

FAKTA:

· Haderslev Sangakademi er en selvejende institution og er en af tolv nationale sangkraftcentre, der indtil 2018 år støttedes af Det Obelske Familiefond. Nu muliggøres driften af en partnerskabsaftale med Haderslev Kommune, sponsorer, samt fondsmidler og bevillinger fra bl.a. Statens Kunstfond.

· Sangakademiet har to formål: I. At understøtte sang for børn og unge på eliteniveau. II. At være medvirkende til at udbrede sang i området gennem uddannelse, events og andre aktiviteter.

· Haderslev Sangakademi samarbejder bl.a. med følgende aktører: Haderslev Kommune, Haderslev Musikskole, TalentCenter Haderslev, Haderslev Domsogn.

· Udover Thomas Berg-Juul ledes Sangakademiet af en bestyrelse på fem personer med musikskoleleder Allan Ørslev som formand. Derudover fungerer Domorganist Henrik Skærbæk-Jespersen som kunstnerisk leder af Haderslev Sangakademi.

Sang i Bispehaven

Sang og musik i Hammelev

Med knap 1500 indbyggere er Hammelev Sogn et lille sted, men der er ingen tvivl om, at området har et rigt kultur- og musikliv. Både for børn og voksne. Dette forår byder bl.a. på et stort musicalprojekt for elever i 2.-5. klasse, og musicalen “Josef” vil blive fremført søndag d. 7. april i Hammelev Kirke. Derudover har kirken et børnekor med 12 medlemmer, som deltager i de større gudstjenester, og som i øjeblikket er ved at øve til skolefest på Hammelev Skole.  

Èn af de personer, der i den grad tager del i musiklivet i Hammelev, er Marianne Sejstrup, som har boet i byen siden 1994 og været en del af Hammelev Sognekor, siden det blev stiftet i 2009 af organist Lene Jørgensen. Koret er et lejlighedskor, som øver op til forskellige begivenheder. Og fordi koret ikke mødes fast hver uge, er gensynsglæden stor, når det er tid til at finde nodehæfterne frem igen. “Man glæder sig rigtig meget til at se folk igen,” fortæller Marianne. Koristerne melder sig til en koncert/gudstjeneste, og så øver koret i fire uger op til en begivenheden, som typisk kan være en gudstjeneste. “Når koret deltager ved gudstjenesterne, bliver stemningen ofte lidt festligere. Sådan er det jo med musik”.    

Det er meget berigende for Marianne at være en del af koret. “Jeg synger, fordi det giver en stor glæde. For mig er det både krop og sjæl, der synger.” Marianne fortæller, at det især er spændende, når de i koret synger flerstemmigt og skal finde hinanden i harmonierne. Marianne er generelt meget begejstret for de udfordringer, som Lene stiller koret overfor. Og det kan nemlig være udfordrende - ikke blot klangmæssigt, men også rytmisk. Repertoiret er bredt og består absolut ikke kun af salmer af ældre dato. Koret synger både nyere salmer, men også rytmiske sange lige fra Morning has broken til danske klassikere som Lyse nætter og Vårvise. “Nogle sange kræver nodelæsning, mens andre sange i højere grad kræver musikalsk indlevelse,” fortæller Marianne og tilføjer, at det dog ikke er et krav, at man skal kunne læse noder.

Det, der især glæder Marianne ved korlivet, er, at det er med til at styrke fællesskabet i Hammelev.  “Der er så mange spændende initiativer i byen - yoga, cykling, kreative værksteder og musik. De fortjener, at man bakker om dem i det omfang, man kan. Og det er vi gode til,” slutter hun af.   

Hammelev Sognekor er ikke et lukket kor, så der er åbent for nye sangere. Og der er ingen optagelsesprøve, så er man bosat i eller i nærheden af Hammelev og interesseret i at blive en del af Hammelev Sognekor, er man velkommen til at kontakte organist Lene Jørgensen på Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. . Koret samles flere gange om året, og de kan høres næste gang Palmesøndag i Hammelev Kirke, hvor der også er guldkonfirmation. 

"Sang og musik er en livsstil for mig"

Hver mandag aften bliver ugen for alvor sparket i gang for Pernille Aarup og 30 andre mennesker. Den 28-årige haderslever har nemlig i lidt over to år været fast medlem af gospelkoret Sound of Joy, der siden 2011 har givet koncerter i og udenfor Haderslev. Pernille er så glad for at synge, at hun for nylig også er blevet en del af Øsby Kirkes Kvindekor. Begge kor ledes af Mikala Bang Jakobsen, der er organist i Øsby og Årø Kirker.

Sound of Joy optager løbende nye medlemmer, og der er ikke en decideret optagelsesprøve, blot en kort stemmeprøve. Glæden ved musik er egentlig det største krav. ”Man må gerne være med, selvom man ikke kan synge det høje c”, siger Pernille. ”Vi har høje ambitioner med koret, men der skal stadig være plads til alle”. Og glæden ved musik har Pernille i den grad. ”Korlivet er en livsstil for mig, og gennem sang kan man få mulighed for at udtrykke sine følelser på en anderledes måde.” Pernille fortæller, at der ofte hersker en stereotypisk opfattelse af gospelmusikken. ”Mange tror, at gospel bare er liv og glade dage, men det er også meget dybe tekster og følelser. ”Med et medlem på 20 år og et andet medlem på 75 år er der en stor aldersspredning i koret, og det er i følge Pernille med til at gøre det endnu mere interessant at komme til kor. ”Koret samler folk – både unge og gamle. Det er for alle.”

Som korist og formand for korets bestyrelse er der ét bestemt spørgsmål, Pernille ofte får stillet: ”Skal man være kristen for at synge i Sound of Joy?” og der svarer Pernille hurtigt nej. Det er bestemt ikke et krav. ”Det er ikke nødvendigvis Gud, man synger til. Det kan lige så godt være en bedstemor eller en god veninde, som musikken, ordene og kærligheden er rettet mod”.

Koret øver på Haderslev Katedralskole, og hvis man gerne vil følge med i de daglige aktiviteter, kan koret findes på facebook. Det koster lidt at være medlem, men pengene bliver til gengæld brugt på spændende workshops, og i foråret venter fx en workshop med Laura Kjærsgaard, som, udover at være et kendt ansigt fra gospelverdenen, har deltaget i X-factor. Derudover bliver pengene også brugt på at aflønne de musikere, der er med til at give koncerterne et ekstra skud energi.
     Torsdag d. 13. december kan alle interesserede få lov til at opleve Sound of Joy, når korets store julekoncert finder sted. Det er som sædvanlig på Månen, og dørene åbner kl. 19, mens koncerten starter kl. 19:30. ”Lige som vi også gerne vil ud til et bredt spektrum af sangere, vil vi også give alle mennesker mulighed for at høre vores koncerter. Bl.a. derfor er koncerten gratis,” slutter Pernille Aarup.

"Et syngende folk - et lykkeligt folk"

”Et syngende folk – et lykkeligt folk,” sådan lyder det fra Jens Otto Bjørnskov, der er leder af Gram Mandskor. Koret blev stiftet helt tilbage i 1908 og består af 31 sangglade mænd fordelt på fire stemmer. I snart 20 år er koret blevet dirigeret af musikpædagog Christian Bennedsen, der sørger for at udfordre mændene med nye stilarter og sprog. Indtil videre har koret sunget sange på dansk, tysk, engelsk og latin, og koret har sågar en enkelt sang i repertoiret på sønderjysk. ”Christian har virkelig været med til at højne kvaliteten i koret, så vi synger mere rent. Og så er det ofte ham, der arrangerer de sange, vi synger”, fortæller Jens Otto og nævner i den forbindelse, at koret deltager i et årligt weekendkursus for mandskor-sangere, som bl.a. er blevet ledet af Phillip Faber, der til dagligt er chefdirigent for Danmarks Radios Pigekor.

”Sangen er selvfølgelig det primære, men kammeratskabet er rigtig meget værd. Her er ingen høje eller lave - vi er bare sangere alle sammen,” fortæller en begejstret Jens Otto. ”Det negative lader man blive hjemme, for man kan jo ikke synge og være sur samtidigt.”

For Gram Mandskor er der mange aktiviteter i kalenderen, og koret deltager hvert år i trekantsområdets kulturfestival. Særligt et år har dog printet sig fast i korets hukommelse, for der fik én af 2. basserne alle gæsterne på Harmonien til at lette i sæderne, da han, under en nyfortolkning af børnesangen ”Højt på en gren en krage”, affyrede et skud med en hundeproppistol alt for tæt på mikrofonen. ”Det er sådan noget, man aldrig glemmer”, beretter Jens Otto grinende.
I øjeblikket øver koret til en række julekoncerter i det sønderjyske. Udover koncerter på plejehjem i både Gram og Agerskov, skal koret medvirke ved årets julemesse på Gram Slot. Og det glæder de sig til.

Gram Mandskor øver hver mandag kl. 19:30-21:30 på Plejehjemmet Engparken i Gram, og koret er altid på udkig efter nye sangere. Der vil være en let optagelsesprøve, men det er ikke et krav, at man er nodestærk. ”Det med noderne kommer med tiden. Der skal være plads til alle”, slutter Jens Otto af, der i år har været en del af koret i 37 år.

Koret er Julies nye familie

Hver uge mødes 12-årige Julie Søgaard med 44 andre sangere og dirigent Thomas Berg-Juul, for hun har siden august 2017 været en del af Haderslev Domkirkes Pigekor. Med flere prøver ugentligt og op til 25 koncerter årligt, er det et ambitiøst kor. Men ifølge Julie er det ikke kun musikken, det handler om. ”Fællesskabet er det bedste! Vi hjælper hinanden meget, og ”kormødrene” tager sig godt af os, når vi er på tur. Hvis man har en dårlig dag, kan den hurtigt blive god, når man kommer til kor”, fortæller Julie, der har fået mange nye veninder i koret. ”Fordi vi er på mange ture uden vores familier, er koret på en måde blevet en ny familie for mig”.

Tiden i pigekoret har budt på mange spændende oplevelser, men den største oplevelse for Julie har uden tvivl været turen til Paris i maj, hvor hele koret gav spontan koncert i toppen af Eiffeltårnet.  ”Folk blev meget overraskede og glade, da vi sang, og det var fantastisk at opleve. Og så var det fedt at synge i de store kirker med en helt anden akustik, end den vi er vant til.” Den store anerkendelse, som koret har høstet i Frankrig, har vækket begejstring, og Julie glæder sig til den næste udlandsrejse, som går til Skotland.

 Noder, store musikalske værker og nye sprog er blandt de ting, Julie har truffet bekendtskab med, efter hun startede i koret, men den vigtigste lærdom er nok, at det er ok at fejle.  ”I starten var jeg meget bange for at lave fejl, men nu har jeg fundet ud af, at det faktisk er ok. Korlivet giver mig generelt rigtig meget”. 

I øjeblikket har koret travlt med at forberede den store fælles julekoncert ”Julemusik for alle pengene”, hvor pigekoret deltager sammen med Haderslev Drengekor og Vor Frue Cantori. Koncerten finder sted torsdag d. 13. december kl. 18 og kl. 20 i Haderslev Domkirke.

Haderslev Sangakademi indbyder igen til at synge med

Haderslev synger – syng med

Korene i Haderslev Kommune har taget det nye koncert- og fællessangskoncept som Sangakademiet har udarbejdet til sig.

Haderslev Synger – syng med er et sangarrangement, hvor et af kommunens mange kor, kan præsentere sig selv gennem et lille kort program, og hvor publikum så inviteres til at synge med på fællessange og måske også korsange.

 

4 kor har indtil nu meldt sig, og det betyder, at man næste gang kan komme og synge med Vor Frue Cantori d. 26. oktober kl. 19.30 på Den gamle Katedralskole. Korets dirigent Juliane Ilgner har valgt nogle fællessange, som der kan synges med på, og der bliver også lejlighed til at prøve at synge flerstemmigt. På den måde kan man komme helt ind i korets værksted og opleve hvordan koret arbejder.

Der bliver også smagsprøver på korets repertoire i en lille koncert.

Koret har eksisteret siden 1972 og er et af Sønderjyllands dygtigste kammerkor med både nykomponeret og gammel musik på repertoiret. Koret har turneret flere steder i Europa og var i juli på turne i Holland, ligesom koret i mange år har glædet publikum i det sydjyske med versioner af de store klassiske orkester- og korværker.

 

Til foråret har Gram Mandskor og Sønderjysk Kor meldt sig på banen til at få Haderslev til at synge med og Haderslev Lærerkor havde et arrangement i august.

"Vi vil gerne vænne folk i Haderslev til at komme og synge sammen med os og der er både sange og kor nok at tage af", fortæller Sangakademiets leder Edna Rasmussen.

 

Festsalen bliver til en sangsal.

Rammen omkring arrangementerne bliver den gamle katedralskoles festsal på Gåskærgade.

Haderslev Kommune har tildelt sangakademiet størstedelen af tiderne i festsalen, som dermed laves om til en sangsal. Allerede nu er der korprøver og talentundervisning 4 dage om ugen i salen og to aftner er også reserveret til sangakademiets aktiviteter.

 

Den dejlige sal med sine træpaneler og glasmosaikker er skabt til musik, og har en uforlignelig akustik til korsang, koncert og fællessang” siger Edna Rasmussen ”Den er præcis bygget til det formål, og egentlig kunne den ligeså godt have heddet sangsalen fra begyndelsen. Det hedder salen i den gamle katedralskole i Ribe og disse samlingssale har i høj grad tidligere dannet ramme om musik og sang på stedet”.

 

For et år siden investerede Sangakademiet i et flygel som blev sat i salen og dermed er salen klar til sang. Så nu skal Haderslev til at synge med.

Haderslev Synger - Syng Med: Sang i Bispehaven 27.august

Marianne Christensen

 Søndag den 27. august lægger biskop Marianne Christiansen have til, når hun og Haderslev Sangakademi inviterer til ”Sang i bispehaven”.

 Det er, som det lyder: Sang fra Højskolesangbogen i sommerhaven. Bare det. Højskolesangbogen er fuld af sange om liv og tanker, natur og kærlighed - alt det, som vi er fælles om som mennesker. ”Sang i bispehaven” er en anledning til at dele et par timer og mange sange med hinanden, siger biskop Marianne Christiansen.

 Haderslev Lærerkor synger for og med, og biskoppen vælger, motiverer og fortæller om sangene. Der bliver desuden mulighed for, at deltagerne også kan foreslå yndlingssange. Arrangementet er åbent for alle interesserede. I tilfælde af regn rykker det indenfor. Det vil da finde sted i Sangsalen på Den gamle Katedralskole, Gåskærgade 28 i Haderslev.

 

Følg arrangementet på facebook.com/sangihaderslev og Haderslev Stifts hjemmeside.


Se plakaten og følg med i kommende Syng Med-arrangementer her.


Pressefoto på www.haderslevstift.dk/biskoppen/Marianne-Christiansen/Pressebilleder

 

 

logo

Insprirationsdage 2016

Haderslev Sangakademi afholder inspirationsdage for musiklærere, organister, korledere og sangpædagoger og andre interesserede med markante instruktører fra ind- og udland.

For sjette gang vil Haderslev Domkirke og tilstødende bygninger summe af liv og klinge med sang kort efter sommerferien.

I weekenden 2. - 3. september samles nemlig mere end 170 korsangere i og omkring Haderslev Domkirke for at modtage undervisning af gæsteinstruktører. Det er 6. gang Haderslev Domkirke slår dørene op til arrangementet

Alle med interesse for sang og undervisning af børn og unge inviteres til at kigge instruktørerne over skulderen og samle inspiration til den kommende sæson.

Konceptet for dagene er enkelt: Forskellige kor og solister arbejder intenst i åbne værksteder, og alle kursusdeltagere kan komme og gå til de enkelte workshops, helt som det passer dem, og dermed opleve lidt af noget og meget af noget andet - alt efter interesse.

Desuden vil der være oplæg af mere teoretisk karakter, når stemmecoach Ulla Munch lørdag eftermiddag vil fortælle om “Ro og fokus i en korleders hverdag”.

Instruktørerne arbejder med kor på forskellige niveauer. Således medvirker Haderslev Domkirkes Juniorkor med piger fra 3. - 6. klasse.

Her arbejder Helle Høyer arbejde med elementær indstudering af enkle satser og klang hos yngre børn, mens Haderslev Domkirkes Pigekor og Haderslev Drengekor vil arbejde med mere avancerede satser under ledelse af henholdsvis Michael Bojesen og Erasmus Baumgartner, Østrig.

Som tidligere år vil der også være mulighed for at komme med ind i enkelte sangeres “maskinrum”, når solister fra korene modtager individuel sangundervisning. Det er inspirerende at opleve, hvordan unge stemmer i løbet af kort tid kan udvikle sig og ændre klang og udtryk.

 

Hele weekendens program kan ses i folderen her!

 

Inspirationsdage

 

Gulddrengene giver high five til Haderslev Drengekor

Haderslev Drengekor sang for SønderjyskEs guldvindere ved modtagelsen på Haderslev Rådhus. Hør indslaget herhigh five til ishockey