Nyheder
standard banner.jpg

Haderslev Domkirkes Pigekor får sølvdiplom i Bratislava

 

Af Kim Nørbygaard

 

Lørdag 09.00

I spejlsalen på det humanistiske fakultet i Bratislava står 26 piger parat, alles øjne er rettet mod kordirigent Thomas Berg-Juhl. Haderslev Domkirkes Pigekor er parat til deres hidtil største udfordring. De næste 18 minutter skal de synge de fire numre, der udgør deres bidrag til korkonkurrencen anno 2013, og overbevise det strengt udseende centraleuropæiske dommerpanel om deres kvaliteter. De er på udebane, oppe mod tre tjekkiske pigekor. Om ni timer ved de, hvordan det er gået.

 

Koncerten er den sidste på turen, koret har givet koncert både torsdag og fredag og har præsenteret en stor del af sit repertoire. Pigerne har øvet intenst og synger hele programmet udenad. Forberedelserne til konkurrencen har højnet korets standard.

 

Kirstine Silke Kirstine Kidholm

"Det giver mere fokus at øve op til en konkurrence. Koncentrationsniveauet er højere, vi arbejder fokuseret med detaljerne i de enkelte satser og vi har generelt øvet oftere og mere intenst end vi plejer. Det udvikler os meget," siger Silke Kirstine Kidholm.

 

Lørdag kl. 09.18

I et smukt velklingende flow har koret ydet sit ypperste, frugten af mange måneders forberedelse, og høster et varmt og velfortjent bifald. Koret sætter sig ned på tilhørerpladserne for at høre de andre kor, både dem, der konkurrerer imod, og kor i andre kategorier. Ved de tre koncerter, koret har medvirket i, har de hørt kor fra Tyskland, Østeuropa og Thailand, med vidt forskellige udtryk og sangkulturer.

 

 

Cecilie  Cecilie Holst Jørgensen

"At høre alle de andre kor har været en kæmpeoplevelse. Jeg blev meget overrasket over, hvor højt niveauet har været her ved konkurrencen. Korenes grundlæggende niveau er virkelig højt. Vi får et rigtig godt indtryk af vores eget niveau ved at høre de andre. Vi er næsten, hvor vi skal være, men mangler lige det sidste, for eksempel kan vi arbejde mere med intonationen," siger Cecilie Holst Jørgensen.

 

Silke er enig og mener også, at mødet med andre kor har skærpet Haderslevkorets bevidsthed om dets egne kvaliteter.

 

"Mange af de andre kor var virkeligt dygtige. Deres timing var perfekt, og det var fedt at høre, hvordan de ramte tonerne fuldstændigt rent. Det bedste var, at vi fik set, hvad vi kan præstere, når det virkelig gælder. I det daglige er det svært at fornemme, hvad vores niveau egentlig er, men når vi kommer til en konkurrence som den her i Bratislava, yder vi det optimale og kan sammenligne os med andre. Jeg synes vi har vist, at vi er et kor med en meget homogen klang. Alle stemmer har lige stor vægt, og der er ingen solister. Det er en stor styrke ved vores kor."

 

Lørdag 15.00

Som de foregående dage skinner solen over Slovakiet og temperaturen ligger på udanske højder, 25 grader. Pigekoret besøger en borgruin lidt udenfor Bratislava. På borgpladsen står en gammel stenbrønd. Et par af pigerne kigger ned i brønden, og en forsøger sig med et par toner. Snart har koret sat gang i en spontankoncert til glæde for de mange besøgende.

Pigekor Bratislava2

Hele koret står rundt om brønden og synger ned i dybet. Klangen er fantastisk, og koret giver fem-seks numre.

 

Torsdag var koret i Wien, og sang den første spontankoncert på slotspladsen foran det kejserlige pragtpalads Schonbrunn. Selv når programmet står på sightseeing og powershopping, går der musik i sagen.

 

"Turen har også betydet noget socialt," fortæller Cecilie. Vi har snakket med nogen, vi ikke plejer at snakke med, og er brudt ud af hverdagens rammer. Det er godt, for et kor, der ikke fungerer godt socialt, fungerer heller ikke godt musikalsk."

 

Silke udtrykker det på en lidt anden måde:

 

"Det har også skabt et godt sammenhold i koret, at vi har skullet øve så intenst op til turen. Det sammenhold gavner også musikken. Vi har konkurrencementalitet i vores kor, men vi konkurrerer ikke med hinanden. Vi konkurrerer mod de andre."

 

Lørdag 18.00

Den konkurrencementalitet har koret taget med ind på Hviezdoslavovo Plads i det centrale Bratislava. Her skal det endelig afsløres, hvordan korenes præstationer er blevet bedømt af dommerne. Oppe på scenen står alle kordirigenterne, nedenfor på pladsen står de mere end tusind korsangere. Stemningen er spændt, og det tager meget lang tid, før arrangørerne når frem til den kategori, pigekoret synger i.

 

Koret har fået sølv, 22,6 ud af 30 mulige point. Den første glæde tager lidt af, da pigerne finder ud af, at koret fik færre point end et kor, de havde regnet med at slå. Men da Thomas, korets dirigent, ti minutter senere kommer ned fra scenen, møder pigerne ham med jubelråb. Aftenen på hotellet går med snak om hjemmebanedommere og korklangskulturer. Skuffelsen over ikke at hvae vundet "det hele" glider i baggrunden og tilbage står bevidstheden om, at koret har ydet sit ypperste og kommer hjem fra Bratislava som et bedre kor. Konkurrenceinstinktet har lagt sig og givet plads for væsentligere ting.

 

Som Cecilie siger det i bussen hjem søndag:

 

"Det har været en kæmpestor og unik oplevelse at være i Bratislava. Ikke alle får chancen for at deltage i en international korkonkurrence og synge med så mange dygtige kor."