Nyheder
standard banner.jpg

Domkirkens Pigekor synger 1. pris til Haderslev

I Maj 2013 gik turen til ”Slovakia Cantat” i Bratislava i Slovakiet, og i år var destinationen den lille by Neerpelt.. Byens størrelse er dog det eneste beskedne i konteksten, for i festivalen deltog over 3.500 sangere i 102 kor fra 28 lande. Korene fordelte sig i forskellige kategorier, der sang for hver sin jury.

 

Pigekorets dirigent, Thomas Berg-Juul, var af sted med 31 sangere – og de havde taget turen de 700 km for at være med i festivalens indlagte kor-konkurrence.

”Man skal da tænke sig om, inden man rejser så langt for en konkurrence! For hvad hvis det går skidt? Hvad hvis juryen har en anden smag end én selv? Kan man klare skuffelsen, hvis måneders hårdt arbejde ikke bliver anerkendt, som man håber?
Ja, faktisk vil jeg gå så langt som at sige, at det at blive vurderet i en konkurrence af kordirigenter fra 4 forskellige lande er en mentalt ret udmattende oplevelse for både sangere og dirigent!” udtaler Thomas Berg-Juul.

”- men når man for anstrengelserne bliver belønnet med en 1. pris bliver udmattelsen afløst af en næsten fysisk lettelse, glæde og stolthed – selvom vi måske lige ved pris-uddelingen var en smule skuffede”, fortsætter dirigenten og hentyder til, at koret ikke blev belønnet med ”1. pris cum laude”, der betyder ”1. pris med udmærkelse”.

”- Vi har kun prøvet det her to gange, og det er fint, der er noget at stræbe efter fremefter. Sidste år fik vi et sølvdiplom, i år en 1. pris – så den sidste udmærkelse skal snart komme,” siger dirigenten med et smil.

Den indlagte konkurrence var kun en del af formålet med korrejsen, da andre af festivalens grundpiller var fællesskab på tværs af landegrænser – og glæde ved musik. Endelig drejede rejsen sig også om at få oplevelser – og festivalens åbningsevent var en stor én af slagsen. Et orkester på 75 mand, storskærme, lysshow, en fantastisk præsentation af de medvirkende nationer og 3000 unge mennesker i en sportshal gjorde indtryk. ”En af mine sangere kom bagefter hen til mig: Det er jo kæmpe, det her – ligesom melodi grand prix! Det gjorde mig selvfølgelig glad, at de kunne fornemme, de var en del af noget særligt – for sådan må det gerne være, at synge i kor,” slutter Thomas Berg-Juul.

FAKTA:

- ”Europees Muziek Festival voor de Jeugd” afholdes hvert andet år som en korfestival, hvert andet år som en instrumentalfestival.

- De forskellige kor-kategorier i konkurrencen var børnekor (op til 14 år), pige/drengekor, og blandede kor (op til 25 år)

- Haderslev Domkirkes Pigekor optager piger fra 6. klasse. De ældste sangere er ca. 20 år

- Koret kan opleves med deres konkurrenceprogram i Haderslev Domkirke søndag d. 25. maj kl. 16.30 ved en koncert sammen med Haderslev Drengekor, tenor Magnus Vigilius og cellist Andreas Brantelid. Billetter købes på billetten.dk.